Ο Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου συμμετείχε στη συγγραφή του Κεφαλαίου “Η Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ελλάδα (1997-2012): O δύσβατος δρόμος. Μια πρώτη απόπειρα απολογισμού” του νέου τόμου από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας με τίτλο “Αγορές και  Πολιτική: Ιδιωτικά συμφέροντα και Δημόσια Εξουσία (18ος-20ός αιώνας)“. Στη συνέχεια ακολουθεί το Δελτίο τύπου σχετικά με τον Τόμο:

Δελτίο Τύπου

Κυκλοφόρησε ο τόμος:

Χριστίνα Αγριαντώνη, Λήδα Παπαστεφανάκη, Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου (επιμ.), Αγορές και  Πολιτική: Ιδιωτικά συμφέροντα και Δημόσια Εξουσία (18ος-20ός αιώνας), 2ο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (Βόλος, 10-12 Φεβρουαρίου 2012), Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας & Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος 2016

Markets and Politics_Cover

[372 σ., ISBN 978-960-9439-46-6, με ανοιχτή πρόσβαση στη διεύθυνση: http://epublishing.ekt.gr/el/15370]

Ο συλλογικός τόμος Αγορές και πολιτική: Ιδιωτικά συμφέροντα και δημόσια εξουσία με επιμέλεια της Χριστίνας Αγριαντώνη, της Λήδας Παπαστεφανάκη και της Μαρίας Χριστίνας Χατζηιωάννου περιλαμβάνει επιλεγμένα κείμενα από το 2ο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (Βόλος, Φεβρουάριος 2012), που οργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας και το τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η κεντρική προβληματική του τόμου αφορά τις σχέσεις οικονομίας και πολιτικής, ένα επίκαιρο ζήτημα σε μια εποχή κατά την οποία είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι δυνάμεις και οι καταναγκασμοί της οικονομίας της αγοράς υπερκαθορίζουν τις επιλογές των πολιτικών εξουσιών.  Οι συγγραφείς του τόμου επιχειρούν να προσεγγίσουν το ζήτημα αυτό με ιστορική προοπτική.  Σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικά καθεστώτα και χώρες, από τον 18ο ως τον 20ό αιώνα, οι συγγραφείς διερευνούν τους μηχανισμούς που διαμορφώνουν τις σχέσεις οικονομίας και πολιτικής: τις θεωρίες και τους θεσμούς που ορίζουν το πνευματικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, τις παρεμβάσεις του κράτους στις αγορές, τις σχέσεις, τις επαφές και συνάφειες που αναπτύσσονται μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο πεδίο της οικονομίας και πολιτικής οι κοινωνικές  προκλήσεις. Επιχειρούν έτσι να συμβάλουν σε μια καλύτερη κατανόηση των περίπλοκων ιστορικών διαδικασιών μέσα από τις οποίες ισορροπούν ή ανατρέπονται οι σχέσεις μεταξύ πολιτικής εξουσίας και οικονομικής ισχύος.

 

Συγγραφείς: Χριστίνα Αγριαντώνη, Χρήστος Δεσύλλας, Σπύρος Δημανόπουλος, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Στράτος Ν. Δορδανάς, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιάννης Καλογήρου, Πολύκαρπος Καραμούζης, Αγγελική Νικολάου, Λήδα Παπαστεφανάκη, Νίκος Ποταμιάνος, Κώστας Ράπτης, Χρήστος Τσάκας,  Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Άγγελος Α. Χοτζίδης, Michel Fabrice Akono Abina, Giorgos Argitis,  Ilias Bissias, Athanasios Koratzanis, Sophia Laiou, Vassilis G. Manousakis, Giulio Mellinatο, Nicolas A. Métaxidés, Katerina Papakonstantinou, Hugo Silveira Pereira, Nicholas J. Theocarakis.

Οι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ιδρύθηκαν το 1998 στο Βόλο. Δημιουργήθηκαν με σκοπό να συμβάλουν στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και έρευνας και στον επιστημονικό διάλογο με την έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων,  μονογραφιών, διδακτικών εγχειριδίων και συλλογικών τόμων σε τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού, υπηρετώντας τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο του πανεπιστημίου.