Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας, οργάνωσε ημερίδα με θέμα:

«ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (IPR) – Μια πρόκληση για την αξιοποίηση της έρευνας.»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο πολυμέσων του κτηρίου βιβλιοθήκης ΕΜΠ και είχε μεγάλη συμμετοχή. Έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της ημερίδας είχε εκδηλωθεί ήδη από τις συναντήσεις των στελεχών της ΜοΚΕ με διάφορα μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται σε τομείς που η προστασία των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων είναι κρίσιμη για το πώς θα τα αξιοποιήσουν περαιτέρω. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ένας κατεξοχήν χώρος που συνδέεται με την παραγωγή νέας γνώσης και εφόσον η γνώση αυτή πρόκειται να αξιοποιηθεί και εμπορικά μέσω συγκεκριμένων καινοτομικών εφαρμογών, τίθενται ζητήματα περί δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας και τρόπων προστασίας των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Στην ημερίδα προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες ώστε να παρουσιάσουν το πλαίσιο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ειδικότερα τα ισχύοντα στο ΕΜΠ. Σε μια δεύτερη ενότητα υψηλόβαθμα στελέχη από το χώρο των επιχειρήσεων παρουσίασαν την εμπειρία τους. Επίσης, υπήρξε ειδική ενότητα παρουσιάσεων για τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Αντιπρύτανις ακαδημαϊκών υποθέσεων κ. Τ. Μοροπούλου, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜοΚΕ ΕΜΠ Καθηγητής κ. Γ. Καλογήρου, η κυρία Ε. Σπυροπούλου, διευθύντρια στο European Patent Office, ο καθηγητής κ. Μ. Σαμουηλίδης, European Patent Attorney, ο κ. Π. Τσιαβός, μέλος Δ.Σ. της ΕΕΛ/ΛΑΚ, νομικός σύμβουλος των Creative Commons Greece, ο κ. Β. Παπακωνσταντίνου, νομικός, εταίρος της Εταιρείας Δικηγόρων MPlegal, ο κ. Σ. Φωτεινός, αντιπρόεδρος της Lavipharm, ο κ. Γ. Μπαριαμπάς, διευθυντής εργοστασίου ELVIOM του ομίλου INTERPLAST, ο κ. Γ. Κουρουνάκος, εμπορικός διευθυντής της AMVROSIA TOP FOODS, ο κ. Γ. Κουτσογιαννόπουλος, μέλος ΔΣ  της Helic και πρόεδρος του ΕΝΕΒΗ, ο κ. Α. Περσίδης, μέλος ΔΣ της BioVista και πρόεδρος της HBio και ο κ. Γ. Γιανναράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος.


Notice: Undefined variable: sfbap1_show_photos_from_twitter in /var/www/liee.chemeng.ntua.gr/wp-content/plugins/wp-social-feed/includes/sfbap1-shortcode.php on line 10